Je kat begrijpen is zo moeilijk nog niet

Katten worden al snel gezien als ondoorgrondelijke dieren, omdat het vaak enorm gissen is naar wat er allemaal in dat kopje rondgaat. Toch geven zelfs katten signalen af over hun gevoelens. Dit doen ze bijvoorbeeld door hun lichaamstaal aan te passen aan hun omgeving. In deze blog lees je alles over hoe jouw kat jou iets duidelijk probeert te maken!

Wat je af kan lezen van de lichaamshouding

Hoe je kat zijn lichaam aan je presenteert, zegt veel over zijn mood op dat moment. Wanneer de staart van je kat er ontspannen bij hangt, voelt hij zich helemaal op zijn gemak. Dat is natuurlijk een goed moment om hem aan te halen. Wanneer de staart tussen de poten hangt en je kat wat meer ineengedoken zit, is het beter om hem even met rust te laten. Dit is namelijk een teken van irritatie of angst.

De oren

De oren van een kat zijn ook een goede graadmeter voor de gemoedstoestand van je kat. Oren die overeind en een beetje naar voren staan, laten zien dat een kat geïnteresseerd of in een speelse bui is. Wat je kat waarschijnlijk in deze situatie van je wil is dat je er een speeltje bij pakt en mee gaat spelen. Wanneer de oren naar achter of naar de zijkant staan, wil je kat met rust gelaten worden. Dit duidt op irritatie of angst.

Vorm van de staart

Een kat kan niet zonder zijn staart. Het is een communicatiemiddel naar andere katten en geeft net als de oren en de lichaamshouding aan wat de gemoedstoestand is. Het is een goed teken als je kat je begroet met een staart die recht overeind staat, want dat betekent dat hij blij is om je te zien. Een dikke staart is echter een minder goed teken. Je kat is angstig of boos en kun je maar beter even alleen laten. De staart dik maken is ook een middel van je kat om andere katten te imponeren. Een heftig zwiepende staart laat daarentegen zien dat je kat ge├»rriteerd  is. Dit is vaak te verklaren doordat er teveel geluiden in de omgeving aanwezig zijn.

Katten arrogant? Absoluut niet! Het zijn gewoon beestjes met een duidelijke eigen wil, en dat maakt het ook  weer leuk. Een kat is onvoorspelbaar en als je er eenmaal een in huis hebt, kan je niet meer zonder.