Hondenrassen die van werken houden

Honden zijn gezelschapsdieren en daarmee de beste vriend van de mens, maar ze zijn daarnaast ook zeer intelligente dieren die opgeleid kunnen worden. Hierdoor zijn honden inzetbaar als hulp bij diverse beroepen en redden ze zelfs mensenlevens. Benieuwd welke hondenrassen er ingezet worden als diensthulp?

Bordercollies
Oorspronkelijk komt dit meestal zwart-wit kleurige hondenras uit een gebied dat tussen Engeland en Schotland ligt, de Borders genoemd. De bordercollies worden vooral opgeleid tot veedrijvers, omdat ze van nature vrij eenvoudig leren om goede veehoeders te worden. Ze ondersteunen de boer of de herder met het drijven van de schapenkuddes. Als ze met de kuddes bezig zijn, kunnen ze wel tot 100 kilometer op één dag lopen!

Herdershonden
Duitse en Mechelse herders zijn zeer loyale honden die na een uitgebreide training een trouwe assistent vormen voor de politie of als reddingshond bij aardbevingen. Daarnaast zijn er veel liefhebbers die met hun herder aan hondentraining doen. Ze gaan dan op pad met een hondensport jas van Dogtrainerstore en laten de herder diverse hindernissen afleggen en soms zelfs bij een ‘bandiet’ in de bijtmouw mogen hangen.

Labradors
Deze trouwe viervoeter schitterde als pup al in de Page toiletpapier reclames en heeft dan ook een zeer zacht karakter. Labradors zijn in verschillende kleuren te fokken zoals zwart, chocoladebruin, donker- en lichtblond. Dit ras werd voorheen vaak ingezet als jachthond en mocht geschoten ganzen en eenden uit het water vissen. Tegenwoordig zien we de labradors vooral als blindengeleidehond, hulphond of reddingshond. Het dier is zeer loyaal aan de baas en kan getraind worden om een telefoon te halen, de deur open te doen en op vele andere manieren te assisteren.

Beagles
Dit hondenras wordt nog steeds ingezet voor de jacht in Groot-Brittannië. Beagles jagen het wild, zoals konijnen en hazen, op zodat de jager er beter op kan schieten. In Australië zijn ze daarnaast actief op de luchthaven. Beagles ondergaan een strenge training en als ze slagen mogen ze werken op het vliegveld ter assistentie van de douane.