Het zal je maar gebeuren je hebt net een nieuwe elektrische bezorgfiets gekocht en de accu vliegt in brand. Het komt wel eens voor dat er iets mis is met de accu door o.a. een fabrieksfout en dat er brand ontstaat. Ook zijn er andere redenen van het ontstaan van zo’n brand en daarom worden hieronder tips gegeven om een accu brand te voorkomen aan jouw elektrische fiets.
Hoe ontstaat het?
Brand in accu’s komt zelden voor zoals eerder gezegd kan het liggen aan een productiefout, is het een hele oude accu, is de accu beschadigd of erg slecht onderhouden. Daarom moet je goed met je accu omgaan, denk je dat er iets mis mee is neem geen risico en ga naar een winkel die er verstand van heeft. Dit kan voorkomen als je bent gevallen en de accu beschadigd is geraakt. Als de batterij in de accu al heel oud is, is de kwaliteit sterk vermindert. Dit kan ervoor zorgen dat de accu van binnen ontbrand en dit kan leiden tot brand. Bij het ontbranden wordt de accu zo heet vanbinnen dat alles wegsmelt, er rook komt en er brand ontstaat. Indien dit gebeurt schakel de accu meteen uit, om een eventuele explosie te voorkomen.
Wat kun je er tegen doen?
Om je accu goed te beschermen kun je een beschermhoes kopen, zo blijft je accu beschermd tegen waterschade en krassen als je valt met de elektrische fiets. Het aanschaffen van een accu-tas is ook erg handig, als je klaar bent met het fietsen stop je de accu in de tas. Mocht de tas dan vallen is de accu toch goed beschermd.
Procedure bij een accubrand
Ben je aan het fietsen en vliegt de accu in brand, stap dan af, neem voldoende afstand en bel 112. Er kunnen stoffen vrijkomen die schadelijk zijn en erg vlambaar. Komt er rook uit de accu dan kun je de accu zelf blussen met bijvoorbeeld zand of veel water. Laat de accu minimaal 2 dagen in het water of onder het zand liggen, zodat een nieuwe ontbranding voorkomen kan worden. Als de accu na 2 dagen gee n rookontwikkeling meer heeft dan kun je de accu naar de milieustraat brengen.