De beste aquariumvissen voor beginners en gevorderden

Tropical fish aquarium

Heb jij al een tijdje een aquarium? Of ben je juist op zoek naar de eerste vissen voor in je aquarium? Het blijft leuk om op zoek te gaan naar de mooiste vissen. Wij geven je hier enkele tips voor een prachtig gevuld aquarium! Let wel goed op of je een zout- of zoetwatervis kiest; dit is erg belangrijk.

Vissen voor in het aquarium van beginners

Als je pas net begint met de hobby is het wellicht verstandig om te kiezen voor de wat makkelijkere vissen. Het zou namelijk zonde zijn als je investeert in een prachtige vis, die binnen de kortste keren dood is. Een gup is bijvoorbeeld een goede vis voor beginners. Deze welbekende vis combineert goed met andere vissen, waardoor je aquarium een gezellige boel wordt! Helaas leven guppies niet zo lang, namelijk een half tot twee jaar. Wel hebben de mannetjes vaak prachtige gekleurde staarten, terwijl de vrouwtjes net iets groter zijn. Ook de zwaarddrager is een hele stoere vis voor een aquarium van een beginner. Dit is een schoolvis dus deze horen met andere zwaarddragers in een aquarium. Bovendien voelt deze vis zich goed in een redelijk begroeid aquarium. Hou jij wel van mooie kleuren en echte eyecatchers? Dan is de siamese kempvis iets voor jou. Deze vis heeft namelijk prachtige kleuren, zoals blauw en rood. De sierlijke grote vinnen trekken zeker de aandacht. Bij deze vis kun je het beste geen twee mannetjes bij elkaar zetten, maar wel meerdere vrouwtjes. Tevens is een redelijk begroeid aquarium met drijfplanten nodig voor deze vis. Ook een doktersvis is een erg leuke keus. Deze Dory uit de film Finding Nemo is erg populair. Doktersvissen zijn heel territoriaal en gevoelig voor stress. Gun deze vissen dus voldoende rust en houd rekening met de grootte van de vissen, ze kunnen namelijk tot wel 40 centimeter lang worden. Een guppy, zwaarddrager of doktersvis kopen doe je makkelijk bij een aquarium winkel.

Suggesties voor gevorderde aquarianen

Ben jij al een tijdje in het bezit van een aquarium? Dan is het voor jou misschien leuker om vissen te kiezen die wat meer verzorging nodig hebben. Vaak kiezen gevorderden aquarianen ook voor een biotoopaquarium. Hierin wordt geprobeerd om de natuurlijke leefomgeving van vissen zo goed mogelijk na te bootsen. Er worden dus ook vissen uit hetzelfde gebied in dit biotoopaquarium geplaatst. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor guppies, platies en zwaarddragers. Deze vissen komen namelijk allemaal uit Midden-Amerika. De labyrintvis, Indische modderkruiper en daniosoorten komen allemaal uit Aziƫ. Hou jij van algen? Dan is het Tanganyika biotoop echt iets voor jou. Hierin plaats je namelijk algen met een zandbodem en stenen. Door verder weinig gebruik te maken van andere plantjes heb je binnen de kortste keren een prachtig bealgd aquarium!